Íme egy egyedi megközelítés a "10 étel-ital, ami elszínezi a fogaid: óvatosan velük" témához: --- **10 étel és ital, ami megváltoztathatja a mosolyod színét: légy óvatos!** 1. **Kávé** – A reggeli energialöket nemcsak a szemedet, de a fogaid színét is

Gyakran csak akkor kezdünk el komolyan foglalkozni a fogaink egészségével, amikor már jelentkezik a probléma. Ez nem feltétlenül szuvasodást jelent, hiszen elég, ha olyan ételeket és italokat fogyasztunk, amelyek megváltoztatják a fogzománc színét, vagy akár kicsit károsítják annak felszínét. Érdemes jobban odafigyelni a következő dolgokra!
A vörösbor iránti vonzalom nem véletlen, hiszen számos jótékony hatással bír, amelyet a tudomány is alátámasztott. Különösen a szív- és érrendszeri egészségünkre gyakorolt kedvező hatásai miatt érdemes mértékkel élvezni. Azonban a borok világának egyik árnyoldala is van: a fogaink bizony szenvedhetnek a rendszeres fogyasztás következtében. A savas összetevők miatt a fogzománc sérülhet, míg a sötétvörös pigmentek hajlamosak megülni a fogak felszínén, így elszíneződést okozva. Persze, ha csak alkalmanként kortyolgatunk belőle, az még nem okoz gondot, de ha heti rendszerességgel fogyasztjuk, érdemes odafigyelni a szájhigiéniánkra, hogy elkerüljük a nem kívánt következményeket.
A kávé szerelmesei számára lehet, hogy ez egy kellemetlen hír: a kedvenc italod bizony az egyik legfőbb bűnös, amikor a fogaink elszíneződéséről van szó. A kávéban található tanninok, ezek a kémiai vegyületek, felelősek a színek megmaradásáért a fogzománcon. Ha naponta több csésze feketét fogyasztasz, ne lepődj meg, ha a mosolyod nem éppen a legfényesebb!
A kávéval rokon módon a tea is gazdag tanninokban, amiért sokan ajánlják, hogy tejjel együtt fogyasszuk, ahogy azt a britek is teszik. A tejben található kazein, ami a tejfehérjék egyik fajtája, hozzájárulhat a foltok megelőzéséhez.
Imádjuk a piros gyümölcsöket, hiszen ízletesek és tele vannak tápanyagokkal, de vajon gondoltál már arra, hogy ezek is képesek elszínezni a fogainkat? A szeder, áfonya, gránátalma, valamint a piros szőlő és a répa rendszeres fogyasztása foltokat hagyhat a fogzománcunkon. A mikroszkopikus színpigmentek beléphetnek a fogzománc pórusaiba, és ott megtelepedhetnek. Ráadásul, ha a fogaid porozitása magasabb, az nemcsak sárgás elszíneződést eredményezhet, hanem akár lilás árnyalatokat is okozhat. A mértékletesség tehát kulcsszerepet játszik, és természetesen egy jó minőségű fogkrém is sokat segíthet. A Sensodyne új Clinical White fogkrémje nem csupán két árnyalattal fehérebb mosolyt ígér, hanem hatékony megoldást kínál a fogérzékenységre is.
A savas italok, különösen a kóla, jól ismertek arról, hogy káros hatással vannak a fogzománcra. A kóla nem csupán az elszíneződés kockázatát vonja maga után, hanem a fogak egészségét is fenyegeti. A benne lévő magas cukortartalom könnyen hozzájárulhat a fogak romlásához, szuvasodást és lyukakat okozva. Ráadásul, ha a zománc megsérül, a fog dentinje is láthatóvá válhat, ami sötétebb, sárgás színű, és ez további kellemetlenségeket eredményezhet. Érdemes tehát mérsékelni a kóla fogyasztását, hogy megőrizzük fogaink épségét és szépségét.
A paradicsom iránti szenvedélyünk határtalan: bármilyen formában élvezzük, legyen szó nyers salátáról, ízletes sült verziókról, tésztás fogásokról vagy pizzáról. Azonban két, a paradicsom élvezetét beárnyékoló probléma is felmerül. Először is, a gyümölcs jellegzetes piros színe sajnos nyomot hagyhat a fogainkon. Másodszor, a paradicsom savassága a fogzománcot is károsíthatja. Ha mégis nehezen tudsz ellenállni ennek a finomságnak, a szakértők azt ajánlják, hogy étkezés után öblítsd ki a szád sima vízzel, ami segíthet csökkenteni az elszíneződés kockázatát.
A sötét színű mártások, mint például a szójaszósz és a balzsamecet, nem éppen a fogak legjobb barátai. Ennek egyik oka, hogy az ecet savas összetevői nem kedveznek a fogzománc épségének. Természetesen nem szükséges teljesen száműznöd őket az étrendedből, de a napi szintű fogyasztásuk esetében érdemes körültekintőnek lenni.
Hidd el, a mi szívünk is fáj, hogy ezt kell mondanunk, de az édességek könnyen visszaüthetnek, ha folyton porondon vannak. Különösen a sötét fajták, például az étcsoki jelentenek veszélyt elszíneződés tekintetében, de sok cukorka is tartalmaz olyan színes ételfestéket, ami megtelepedhet a fogakon. Arról már ne is beszéljünk, hogy az egészségünk érdekében is érdemes mérsékelni, vagy teljesen kiiktatni ezeket.
Az energia- és sportitalok számos olyan anyagot tartalmaznak, amelyek károsíthatják a fogzománcot. Noha egyik sem olyan mértékben roncsolja a fogak védőrétegét, mint a kóla, a napi rendszerességgel elfogyasztott egy vagy több doboz már problémákat okozhat. Érdemes tehát tudatosan odafigyelni ezeknek az italoknak a fogyasztására, hogy megőrizzük mosolyunk egészségét.