A bircher müsli éppen olyan trendi, mint a zabkása: itt van a svájciak titkos reggeli varázseszköze!


A svájci bircher müsli több figyelmet érdemelne - íme a receptje!

Egy nagy tál bircher müsli egy németországi egyszerű szállodai büféreggelin került elém először, és fogalmam sem volt róla, hogy mi ez. Ránézésre sápadt benyomást keltett, és nem is értettem pontosan, hogy miféle étel ez. Megkóstoltam, csorgattam rá még egy kis mézet, és máris beleszerettem. Ez még a nagy zabkása-őrület előtt történt, de azóta is úgy gondolom, hogy a bircher müsli több tiszteletet érdemelne. (Írjuk így, hogy müsli, és nem müzli, ha már az előtagja is egy német szó.)

A bircher müsli eredete a századelőn keresendő, amikor is egy svájci orvos, Dr. Maximilian Bircher-Brenner megalkotta az alapreceptet. Lám, már ekkor is porondon volt az egészséges reggelik kérdése.

A svájci szanatóriumban tevékenykedő Bircher doktor azért honosította meg az intézményében ezt a különleges ételt, mert meggyőződése volt, hogy a nyers ételek fogyasztása rendkívül kedvező hatással bír az emberi szervezetre. Napjainkban hasonló nézeteket vallanak a nyers vegán életmód és más nyersétkezési irányzatok követői is. Ha mélyebben érdekel a téma, érdemes elmerülnöd a NaTuri márka alapítójával, Turi Glóriával készült interjúnkban. De térjünk vissza a 20. század elejére: Bircher doktor által kidolgozott innovatív reggeli célja az volt, hogy a betegek napját tápláló, energikus, ugyanakkor könnyen emészthető étellel indítsa.

Mint az lenni szokott, az eredeti recept még kicsit máshogy nézett ki. Az ős-bircher müzli nyers zabpehellyel, és sűrített tejjel vagy joghurttal készült, ebben más, mint a mai receptek. Dr. Bircher egy éjszakán át áztatta vízben vagy gyümölcslében a nyers zabpelyhet, hogy megpuhuljon és könnyebben emészthetővé váljon. Érdemes tudni, hogy a mai bolti zabpehely ugyanis nem nyers, hanem feldolgozott élelmiszer.

A bircher müsli az idő múlásával is megőrzi népszerűségét: valóban egy igazi tápláló csoda, tele rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Ráadásul friss gyümölcsök is gazdagítják ezt az ízletes reggelit. A rostokban bővelkedő gabonafélék különösen kiemelkednek biotin- és cinktartalmukkal, amelyek jótékony hatással vannak a bőrre és erősítik a hajat.

Számtalan bircher müsli receptvariáció kering ma már közkézken. Sokan növényi tejre cserélik a tehéntejet, és valóban nagyon finom mandulatejjel, rizstejjel vagy mogyorótejjel is. Egy még izgalmasabb ízű, tartalmas verziója a joghurttal készül.

Nagy előnye, hogy nem kell sütni, főzni, csak az előáztatás számít. Ha kíváncsi vagy rá, hogy miért érdemes beáztatni több órára vagy akár egy éjszakára a zabpelyhet, olvasd el az erről szóló cikkünket az overnight oats, avagy az áztatott zabpehelyről!

Related posts