A Magyar Cukrász Ipartestület elnöke, aki a szakma elismert képviselője, megosztotta velünk, milyen módon juthatunk hozzá a legjobb cukrászati alapanyagokhoz és technikákhoz.


Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke, izgalmas interjút adott a Pénzcentrum számára, ahol többek között a magyar fagylalthelyzet aktuális állásáról osztotta meg gondolatait a lap riporterével.

Erdélyi idén is részt vett a Balaton Fagyija elnevezésű verseny szakmai zsűrijében, ahol a legmagasabb helyezést egy különleges kecskesajtos fagylalt érte el. Bár a cukrászmester maga nem a kecskesajt híve, a fagyija a legjobbak között végzett, és úgy véli, hogy az idei mezőny rendkívül erős volt. Kiemelte, hogy a cukrászok folyamatosan fejlődnek, és "össze sem lehet hasonlítani a mai fagyikat az öt-hat évvel ezelőttiekkel".

A versenyfagylaltok mellett szó esett a mezei fagyizós termékekről is, ahol a hazai készítőknek egyre nagyobb konkurenciát jelent az olcsó albán fagyi.

"A fagylaltárak és a minőség között hatalmas eltérések mutatkoznak. Vannak olyan cukrászdák és fagylaltozók, akik a verseny érdekében alacsonyabb áron kínálják termékeiket – akár tavalyi árakkal is csábítják a vásárlókat, hogy növeljék a forgalmukat. Az árak 550 forinttól kezdődnek, de találkoztam már 850 forintos gombócárral is. Ha az ár 500 forint alatt van, érdemes gyanút fogni, mert sajnos a "albán" árszint és a minőségi fagylalt ára közötti határvonal egyre elmosódottabbá válik. Erdélyi arra is felhívta a figyelmet, hogy vannak módszerek, amikkel előre kiszűrhetjük a silány minőségű fagylaltokat."

A nagyon élénk, rikító színek, a sokszor díszítés nélkül feltornyozott fagylalthalmok és a hatalmas adagok, mind legyenek elrettentő jelek. Ezekben a fagylaltokban a legtöbb esetben alig vannak beltartalmi értékek, viszont adalékanyagookból és festékekből van bőven.

A cukrászmester véleménye szerint, ahogyan korábban is említést nyert, a különbségek a magyar fagylalt és az "albán fagylaltnak tűnő" alternatíva között már nem olyan drámaiak, hogy a fogyasztók számára megérje a pénztárcabarátabb verziót választani. Az ízek és az élmények terén a kettő összehasonlítása szinte lehetetlen, hiszen a minőség és a valódi élvezet egészen más szintet képvisel.

Erdélyi Balázs a Pénzcentrumnak adott interjújában nemcsak a fagylaltok világáról osztotta meg gondolatait, hanem a cukrászszakma előtt álló kihívásokról, a házisütemények fokozatos háttérbe szorulásáról, valamint az egy szelet tortáért kérhető lélektani ár rejtelmeiről is diskurált.

Related posts