Ahol a színes pillangók és a csirkeláb nyalóka egymás mellett pihennek a tányéron, ott a fantázia határtalan.


A világ egyik legkülönlegesebb éttermének számít a koppenhágai Alchemist, ahol a gasztronómia és a művészet egyedülálló harmóniában találkozik.

Valaha az ínycsiklandó gasztronómia csúcspontját a francia konyha jelentette. Ma, a globalizáció korában, öt kontinens verseng a világ legexkluzívabb éttermének rangjáért. Az étkezés új értelmet nyert, hiszen nem csupán az éhség csillapítására korlátozódik, hanem sokkal inkább egy római hedonista élményévé válik, vagy éppen az eat art művészetének részeként társadalmi üzeneteket közvetít. Ezt a különös átalakulást tapasztalta meg egy amerikai újságíró az Alchemist dániai éttermében tett látogatása során.

Ez a 7 órás, 50 fogásos kóstolómenü a legvadabb étkezési élmény, amit valaha átéltem - írja Megan Murphy az amerikai Travel and Leisure-ben. A koppenhágai Alchemist produkcióját társadalmi problémákat feszegető kulináris művészetnek nevezi, és ahogy a részletesebb leírásból kiderül, nem minden alap nélkül.

A Koppenhága szívében, egyedülálló atmoszférájú éttermet vezet Rasmus Munk, akit 2024-ben a Best Chef Awards keretében a világ legjobb séfjének választottak. Az étterem, amely két Michelin-csillaggal büszkélkedhet, nem csupán az ízek harmóniájáról szól, hanem a művészet és a gasztronómia izgalmas találkozásáról is. Munk nemcsak ételekkel, hanem gondolatokkal is játszik, provokálva a vendégeit, hogy mélyebb párbeszédekbe bonyolódjanak a társadalmi kihívásokról. Az Alchemist az elmúlt két évben folyamatosan a világ 50 legjobb éttermének élmezőnyében szerepelt, és olyan népszerűséget vívott ki magának, hogy a várólista rendszerint öt számjegyűvé vált.

A koncepció az Alchemist eredeti sikeréből ered, amely egy apró, mindössze 15 férőhelyes étterem volt, amit Munk 2015 és 2017 között irányított. Itt kezdődött a játékos kísérletezés: már akkor minden este egy lenyűgöző, 45 fogásos menüt kínáltak, amely folyamatosan feszegette a tálalás és az ízek határait.

Készített egy különleges ételt, amely a szervdonáció fontosságára hívta fel a figyelmet: egy bárányszívből készült tatárt, amit vérátömlesztő zacskóban tálaltak, mellé pedig egy üzenetes kártyát helyeztek el, amely arra ösztönözte a vendégeket, hogy regisztráljanak szervdonornak. Ez a kreatív és provokatív fogás mérföldkővé vált pályafutásában.

"Fel szerettük volna hívni a figyelmet arra, hogy hányan veszítették el az életüket, miközben hiába vártak új szervre. A menü bevezetésének következtében 1500 ember jelentkezett donornak, ezzel pedig nemcsak hazánkban, hanem a határainkon túl is ismertté váltunk" - nyilatkozta Munk a Travel + Leisure-nek adott interjújában. Hozzátette: "Azért küzdök, hogy a társadalmi problémák iránti elkötelezettségemet és a főzés iránti szenvedélyemet össze tudjam kapcsolni. Úgy vélem, ez képezi a holisztikus étkezés és az Alchemist koncepciójának alapját."

A Koppenhága ipari negyedének szívében megbújó étterem egy különleges gasztronómiai utazásra invitálja vendégeit, ahol az ételek egy része valóban ehető, míg mások csak az élmény szerves részei. A belépéskor a vendégeket egy friss, illatosított törölköző várja, mely segít felfrissíteni az érzékeket, miközben egy rövid tájékoztatóban ismertetik velük az elkövetkező kaland részleteit. Ezt követően egy félhomályos szobába vezetik őket, ahol egy lenyűgöző digitális prezentáció tárja fel a mesterséges intelligencia és a modern technológia csodálatos világát. A vetítés végén egy inspiráló Einstein-idézet zárja a látványos élményt: „A képzelet fontosabb, mint a tudás.”

"A képzelet felülmúlja a tudást, hiszen a tudás csupán a jelenlegi ismereteink keretein belül mozog, míg a képzelet határtalanul képes felfedezni a még ismeretlen világokat."

A vendég belép egy elegáns társalgóba, ahol több asztal áll egy központi bárpult körül, mindegyik egy nagy üvegfalra néz, ahonnan egy futurisztikus kinézetű konyhalaboratóriumra nyílik kilátás. Ott egy szakácscsapat művésziesen készíti-tálalja az ételeket, munkájuk minden fázisa nyomon követhető. Ezután egy üdvözlő "koktélt" kínáltak - egy pisco sour-t, ami egy tojássárgájára hasonlított és egy apró fémszoborban érkezett. Ez egy százszorszépet, Dánia nemzeti virágát szimbolizálta, és választani lehetett bor, koktél vagy alkoholmentes ital párosítások között mindegyik opció egy digitális táblagépen volt kiírva - számol be Murphy.

Az élmény egy sor kreatív előétellel folytatódott, amelyek közül kiemelkedett egy erjesztett halszósszal töltött, vattacukorra emlékeztető gombóc, egy hibátlanul elkészített omlett, egy kaviárral töltött "űrkenyér", valamint egy meglepően könnyed, szénszínű gömb, amely szénsavas érlelt szójaszószból készült, és azonnal elolvadt a szájban.

Aztán hirtelen ott termett egy pillangó is. Igen, egy igazi pillangó. A séf személyesen adott át a gasztroinfluenszer újságírónak egy liofilizált pillangót, amely egy fényes ezüst rönkön ült. Úgy véli, hogy ez a lepke fenntartható fehérjeforrás lehet a jövőben, és megjegyezte: "unciánként majdnem kétszer annyi fehérje van benne, mint a marha- vagy csirkehúsban." Bár a cikk szerzője evett már rovarokat a világ más részein is, most kóstolt először pillangót. A finom rovar - egyetlen ropogós falat - jól fűszerezett volt, és egy kelkáposztából, petrezselyemből és spenótból készült levélen pihent, friss csalánsajttal kísérve.

A vendégek ezután egy különleges élmény részeseivé válnak, amikor felkapaszkodnak a második emeletre, egy üvegfenekű folyosón keresztül, ahol lábuk alatt a mintegy 10 ezer palackot rejtő borospince csillog. A félhomályos folyosón tett séta után egy lenyűgöző, kupolás étterem tűnik fel, amely a planetáriumok varázsát idézi. Az étterem falait vetített képek díszítik, miközben a tér középpontjában egy vibráló, élethű korallzátony áll, mintha csak a tenger mélyén lennénk.

A cél nem csupán a szépség megjelenítése: a hatalmas virtuális akvárium, melyet élénk színek és mozgás jellemez, tele van vízben úszó szeméttel, s középpontjában egy teknőssel, akinek nyakába műanyag karikák akadtak. (Az óceánszennyezés egy másik központi téma, amelyről az este folyamán beszélgetünk.) Az étkezés alatt ez a lenyűgöző, 360 fokos képernyő folyamatosan változik, hogy inspiráló beszédtémákat kínáljon a vendégeknek, miközben a szemük előtt a tenger világának valósága és problémái bontakoznak ki.

A hatalmas étterem központi részén furcsa ételek sorakoznak, amelyek figyelmeztetnek a világ számos sürgető kérdésére - az élelmiszer-pazarlástól és a fenntarthatóságtól kezdve az állatok jólétére és az egészségügyi rendszerek színvonalára. A séf a fontos beszélgetéseket helyezi előtérbe, az ételt használva fel a legfontosabb társadalmi kérdésekre és a vendégek oktatására.

"A végső célom, hogy a gasztronómián keresztül megváltoztassam a világot" - mondta Munk. "Az Alchemist szerintem nemcsak étterem, hanem egy platform a figyelemfelkeltésre és az üzeneteink közvetítésére."

A vendégek, amikor kihozzák nekik a következő fogást, részletes magyarázatokat kapnak a pincéreiktől, hogy megértsék az egyes ételek koncepcióját, sorrendiségének fontosságát, valamint a felhasznált összetevőket és technikákat.

A Plastic Fantastic című műalkotás az óceánok szennyezésének aggasztó problémájára hívja fel a figyelmet. Az alkotás algákból és halbőrök kollagénjéből készült, és kívülről egy gyűrött, műanyag golyóra emlékeztet, amelynek belsejében egy ízletes, tempurában sült lepényhal bújik meg. Ezzel a művész provokatívan ábrázolja a környezetszennyezés következményeit. A "Burnout Chicken" (Kiégett Csirke) című alkotás még drámaibb képet fest a modern állattenyésztésről. Ez a csirkenyalóka egy igazi csirkelábhoz van rögzítve, amely kis ketrecbe zárva várakozik. Az élvezethez, amelyet a nyalóka nyújt, előbb le kell győzni a ketrec rácsait, és kiszabadítani a csirkelábat. Ez a provokatív mű a fogyasztói társadalom és az állatjólét összetett viszonyát vizsgálja, miközben arra kényszerít, hogy elgondolkozzunk a húsfogyasztás etikai vonatkozásain.

Related posts