A sütőtöktermesztés Magyarországon virágzik, és egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Az őszi hónapok érkezésével a mezőgazdasági táj színpompás színekbe öltözik, a gazdák pedig lelkesen készülnek a betakarításra. Az ízletes és tápláló sütőtök nem csupán a


A sütőtök rendszeres fogyasztása kulcsfontosságú lehet az egészségünk fenntartásában, mivel gazdag különféle vitaminokban és ásványi anyagokban. E tápláló zöldség hozzájárul a szervezet optimális működéséhez és segíthet a betegségek megelőzésében is.

Tovább bővült a sütőtök termőterülete, egyre több gazda lát lehetőséget az aszálytűrő, alacsony költség mellett termelhető sütőtökben. Az idei szezon már elkezdődött, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) körképe szerint a legfinomabb sütőtököt továbbra is közvetlenül a termelőknél érdemes keresni. A személyes vásárlás mellett akár már a világhálón is rendelhető az őszi csemege.

Beköszöntött az ősz, eljött a sütőtök ideje. Az orange típusú tökök betakarítása már a nyár végén megkezdődött. Ennél a fajtánál a szüret két-három lépcsőben történik az érésnek megfelelően. Október elején elindult a szürke, nagydobosi fajtacsoport szedése is. A piacon megtalálhatók még a hokkaido és provance-i fajták. Forgalmuk a másik két fajtacsoporthoz képest minimális.

A NAK és a FruitVeB közös elemzése alapján 2025-re a sütőtök termőterülete Magyarországon meghaladja az 1800 hektárt, a területalapú támogatások figyelembevételével pedig 1885 hektáron folyik a termesztés. Ez a szám jelentős növekedést mutat az előző évi 1600 hektáros területhez képest. Egyre több gazdálkodó ismeri fel a sütőtök termesztésében rejlő lehetőségeket, mivel ez a növény kockázatmentes választásnak számít. Aszálytűrő természetének, alacsony bekerülési költségeinek és egészséges, friss őszi-téli zöldségként való felhasználásának köszönhetően a sütőtök széleskörű gasztronómiai lehetőségeket kínál.

A sütőtök friss piacát továbbra is uralja az orange fajtakör, ahol nagy hozamokat lehet elérni a termelés során. A szürke tök piacán az előző évekhez hasonlóan nagyon heterogén a minőség. A jó minőségű sütnivaló tököt nagyon sokan keresik, ami megbízhatóan csak közvetlenül a termelőktől vásárolva érhető el. Az idén az intenzív, öntözött, elsősorban orange fajtájú ültetvényeknél, terméskiesés gyakorlatilag nincs. A nagydobosi sütőtök esetében egy bő 50 százalékos termés takarítható be az extenzíven művelt területekről, a kieső termés mennyisége a kései kötődés miatt egyébként sem lett volna túl jó.

A szürke tök piacának legnagyobb problémája, hogy rossz termesztéstechnológiával, mennyiségi szemlélettel történik a termelés. A Téli Parázs sütőtök vetőmagja 2025 tavaszán jelent meg először a piacon, de csak olyan termelők juthatnak vetőmaghoz, akik vállalják a szigorú termeléstechnológia betartását és a minőségi sütőtököt nem értékesítik kereskedőnek, vagy üzletláncoknak.

A kereskedelmi méretű termelők esetében elvárás, hogy a rövid ellátási lánc keretein belül értékesítsenek, közvetlenül a telephelyükről a végső fogyasztóknak. Ez magában foglalja a piaci árusítást, a közösségi felhasználást, az üzemi konyhák számára történő szállítást, valamint a fogyasztói közösségekkel való együttműködést. A Téli Parázs nem csupán egy új sütőtök fajta, hanem egy szellemi tulajdonként levédett fogalom is, amely új dimenziókat nyit meg a helyi élelmiszerek világában.

A több évtizedes gondos szelekciós munkának köszönhetően a régi nagydobosi ízvilágot megőrző genetikai alapokból született meg az a prémium minőség, amelyre az utóbbi évek során a márka épült. Az őszi időszakban már 25 különböző értékesítési ponton találkozhatunk a garantáltan páratlan ízélményt nyújtó Téli Parázs sütőtökkel, országszerte. Továbbá, a sütőtök online is megrendelhető, és a termelő gyorspostával, az előre egyeztetett időpontban juttatja el hozzád.

Bár a fogyasztás jelentős növelésének feltételei adottak, valószínű, hogy a változatos minőség is hozzájárul ahhoz, hogy a sütőtök forgalma stagnál. A belföldön megtermelt sütőtök mennyisége egyébként kielégíti a hazai igényeket, és a sütőtökpiacon nem jellemző sem számottevő export, sem jelentős import.

A sütőtök rendszeres fogyasztása rendkívül fontos az egészségünk megőrzésében, mivel gazdag különféle vitaminokban és ásványi anyagokban. Kiemelendő a kalcium, cink, mangán és vas tartalma, továbbá jelentős mennyiségben tartalmaz C-vitamint, A-vitamint, valamint B1-, B2- és B6-vitamint is. Ezek az értékes tápanyagok hozzájárulnak a szervezet megfelelő működéséhez, támogatva ezzel immunrendszerünket és általános jólétünket.

Tavaly indult hódító útjára a különleges ízek világát képviselő nemesített magyar sütőtök, amely a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának oltalma alatt áll. Sokan talán nem is sejtik, hogy a sütőtök pirított magja igazi ínycsiklandó csemegének számít, míg a konyhákban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a sütőtökből készült ínycsiklandó gasztronómiai remekművek.

Related posts