Ezek a különleges ételek kerülnek a magyar űrhajós űrutazásának menüjébe: a téli szalámi és a zacskós leves.
Az élelmiszereknek minimum fél évig kellett megőrizniük a minőségüket és a szavatosságukat.
Kis tubusokba zárt étkezések, zacskókban rejtező, gazdag tápanyagú élelmiszerek – az átlagember talán így képzeli el egy űrhajós diétáját. Kapu Tibor, Magyarország első űrhajósa azonban nem csupán ennyire korlátozódik; a 400 kilométer magasan keringő űrállomás étlapján hazai ízek is felbukkannak. Az asztronauta különleges menüjét egy floridai magyar bolt, a Magyar Deli álmodta meg, és valószínűleg ők voltak a legmeglepettebbek, amikor kiderült, hogy ez a felelősség rájuk hárult.
- Az első hívások Magyarországról érkeztek - mesélte Szeréminé Jakab Mónika, a bolt tulajdonosa, még mindig kissé hitetlenkedve. - Olyan furcsa kérdéseket tettek fel, amiket a hagyományos megrendelők sohasem szoktak. Például érdeklődtek az élelmiszerek gyártási számáról, származási helyéről, és arról, hogy képesek vagyunk-e nagyobb mennyiséget is szállítani.
Mónika vidáman mesélte, hogy az ő esetükben a vér nem igazán változott vízzé, és kezdetben arra gyanakodtak, hogy valamilyen ellenőrök érdeklődnek körülöttük. Amikor rákérdezett, miért ilyen különös a figyelem, azt a választ kapta, hogy a megrendelő kérdéseit adják tovább. Miután türelmesen válaszoltak a számtalan kérdésre, ami valószínűleg átsegítette őket a szűrőn, végül a Houstonban található NASA élelmezési osztályától érkezett egy telefonhívás. Ekkor derült fény arra, hogy a sok kérdezősködés oka nem más, mint hogy a magyar űrhajós számára szükséges élelmiszercsomagot kell összeállítaniuk.
- Így aztán már minden érthetővé vált: kiderült, hogy a gyártási számokra például azért volt szükség, hogy be tudják vizsgálni az élelmiszereket - magyarázta Mónika. - A csomagba - amit már el is küldtünk nekik - gyulai kolbász, téli szalámi, zacskós levesek és leveskockák kerültek, Tibor pedig azt mondta, nem csak ő eszik belőle, de a többiekkel is megkóstoltatja majd.
Az élelmiszerek esetében kulcsfontosságú volt, hogy legalább fél évig megőrizzék frissességüket, mivel az üzlet számára csak annyit árultak el, hogy tavasszal kezdődik az űrutazás, de a NASA pontos időpontját nem osztották meg velük. Ennek következtében a termékeket vákuumcsomagolás segítségével kellett megóvniuk.
- Felajánlottuk, hogy ingyen odaadjuk a termékeket, de egy szót sem akartak hallani erről - nevetett Mónika, miközben szórakozottan megrázta a fejét.