A kánikula nem kedvez a paradicsom érésének - osztotta meg véleményét a kertészmérnök.

Hőség tombol, de a paradicsomok még mindig nem érnek be? Talán meglepődnél, ha megtudnád, mi áll ennek a hátterében!
Augusztus van, tombol a nyári meleg, a paradicsomok mégis makacsul zöldellenek a kiskertben. Van erre azonban magyarázat.
Kevesen tudják, de a tűző napsütés nem az egyetlen tényező, amely befolyásolja a kerekded zöldség piros színét. Az érés folyamata számos tényezőtől függ, beleértve a zöldség fajtáját, a környezeti hatásokat és az élettani viszonyokat is. A mostani időjárás, amely nagy hőmérséklet-ingadozásokkal, azaz forró napokkal és esős lehűlésekkel tarkított, nem ideális az érési folyamat szempontjából. Mindezekről Mirkovszki-Lénárt Patrícia kertészmérnök osztotta meg gondolatait a heol.hu-n.
A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a paradicsom 20-27 fokon érzi jól magát, 30-32 fok fölött már lassulnak az élettani folyamatok, az extrém melegben pedig teljesen le is állhatnak. "Ez az oka annak, hogy habár tűz a nap, mégsem érik a paradicsom" - magyarázza, hozzátéve: a talajszárazság, akárcsak a túl sok víz is túlélő üzemmódba kényszeríti a paradicsomot.
A csepegtető öntözés, amely folyamatos és egyenletes vízellátást biztosít, jelentős mértékben hozzájárulhat növényeink egészségéhez. Emellett az árnyékolás is kulcsszerepet játszik, hiszen a tűző nap hatására a bogyók elsárgulhatnak vagy akár elfehéredhetnek. Érdemes tehát figyelmet fordítani ezekre a tényezőkre, hogy a növények szépségüket megőrizzék.