Az ország legjobb pálinkái kerültek kiválasztásra | Sokszínű vidéken Az idei évben is izgalmas verseny zajlott a pálinkák világában, ahol a legkiválóbb italokat díjazták. A hagyományos ízek és a modern eljárások találkozása számos különleges pálinkát ere


Átadták a 25. Gyulai Pálinkafesztivál keretében meghirdetett Brillante-2025 Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny, valamint az Év Pálinkás Bonbonja verseny díjait szombaton - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Az Év Pálinkás Bonbonja címet a gyulai Kis Kézműves Kft. különleges alkotása, a Luxus Fúzió nyerte el, mely három igazi hungarikumot ötvöz: a fügepálinkát, a tokaji aszút és a libamájat. Ezzel a remekművel a 51 induló közül a legjobb krémtöltelékes bonbon elismerését is magáénak tudhatja.

Az idei pálinkafesztiválon az év gyümölcse a cseresznye, így külön kategóriaként bírálta a szakmai zsűri a cseresznyepálinkával töltött 27 bonbont. Itt a dunaújvárosi Csokiss Manufaktúra Vadcseresznye bonbonja győzött, amely a Szicsek Pálinkafőzde vadcseresznye pálinkájával volt töltve.

Egy különleges kategóriában emelkedett ki a 31 darab, oktatási intézményekben készült kézműves pálinkás bonbon. A díjat Fazekas Zita nyerte el a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikumának diákjaként. Az ő alkotása, a „Pálinkás Jó Reggelt”, amely a Bulyáki Pálinka homoktövis pálinkájával készült, lenyűgözte a zsűrit.

Idén először került megrendezésre a nem hagyományos pálinka alapú édességek versenye, amelyben párlatok, gin és likőrök felhasználásával készült bonbonok indulhattak. Az eseményre összesen 34 izgalmas tétel érkezett. A budapesti My Choccy Csokoládémanufaktúra különleges alkotása, a Sáppusztai Pálinkafőzde ginjéből készült Gin Soirée bonbon aratta le a babérokat, elnyerve a kategória legjobbja címet.

A Brillante-2025 Nemzetközi Pálinka- és Párlatversenyre idén lenyűgöző módon 1238 egyedi minta érkezett.

Összesen 158 résztvevő küldte el mintáit: ebből kilenc kereskedelmi főzde, 58 bérfőzető, valamint 91 magánfőző képviselhette magát.

A legeredményesebb kereskedelmi főzde idén a Sáppusztai Pálinkafőzde lett; 2024-es cigánymeggy pálinkájuk elnyerte a legjobb kereskedelmi pálinka címet is. Az elmúlt három évben ez a főzde hozta el a legjobb kereskedelmi pálinka kategória fődíját. Emellett kilenc kereskedelmi minta nyert el champion díjat.

2025 legeredményesebb bérfőzdéje szintén a Sáppusztai Pálinkafőzde lett; a legeredményesebb magánfőző tavaly után ismét Lipcsei Adrián lett. A legeredményesebb bérfőzető címet Kiss Tibor érdemelte ki.

A legkiválóbb magánfőzött párlat címet Madarász Zoltán 2024-es sajmeggy párlata érdemelte ki, míg a legjobb bérfőzetett párlat Sóvári Károly 2023-as kajszibarack párlatának járt. Az év cseresznye párlatát pedig a szakértő zsűri döntése alapján Krajnyák Zoltán alkotta meg.

Gyula város önkormányzata kiosztott egy különdíjat a legtávolabbi településről érkező nevezőnek, amelyet Meggyes Gábor a hollandiai Heythuysen városából kapott meg - közölték a szervezők.

Related posts