"Óránként három cigiszünet, és egy masszőr is legyen a közelben" - teljesen elszálltak!


Nem ritka, hogy Balatonra néző szállást, milliós fizetést és teljes ellátást is kérnek a szezonális munkára jelentkező szakácsok, pincérek, derül ki a sonline.hu körképéből.

Makkos Péter, a fonyódi Makkos Vendéglő vezetője rámutatott, hogy a munkavállalók elvárásai jelentős átalakuláson mentek keresztül. "Ma már a munkavállalók diktálják a tempót: ők határozzák meg, hogy mikor és mennyit szeretnének dolgozni, valamint azt is, hogy milyen bérért hajlandók vállalni a feladatokat" – osztotta meg tapasztalatait.

Elmondása szerint nehezíti a helyzetet, hogy a szezonális álláshelyeket egyre nehezebb feltölteni, hiszen az osztrák síparadicsomokból nyáron hazatérő munkavállalókkal lehetett eddig számolni. Ez viszont megváltozott: ma már a kinti munkaadók is igyekeznek kitolni a szezont és nyárra is programokat szervezni. Így kevesebb dolgozó tér haza, hogy nyáron a Balatonnál dolgozzon.

Németh Tamás, a balatonboglári Fuel by Full Gas séfje, még határozottabb szavakkal fejezte ki magát, mint valaha, amikor a Balaton körüli gasztronómiai élményekről beszélt.

A helyzet abszolút elképesztő, és valósággal elrugaszkodott a realitástól. Olyan követelmények merülnek fel, mint az óránkénti három cigiszünet, masszőr a munkahelyen és folyamatos frissítések. Soha nem volt ez a szakma igazán kényelmes, de a mai világ furcsa üzenetei azt sugallják a fiatal szakácsoknak, hogy csupán a fehér köpeny viselése a lényeg, és máris séfként tetszeleghetnek. Mindenki a havi egymilliós fizetést keresi, de közben elfeledkeznek a kötelességtudatról és a tiszteletről. A pontos érkezés, a tisztaság, a gazdaságos működés, és az alapvető emberi értékek egyre inkább háttérbe szorulnak, miközben a kommunikáció szinte teljesen hiányzik. Ha valaki fel szeretné mondani, azt is inkább úgy teszi, hogy letiltja a kollégáit, nem veszi fel a telefont, és válaszra sem méltatja őket. Ez a hozzáállás igazán méltatlan és sajnálatos.

- tette hozzá.

Ahogy fogalmazta, a szakma folyamatos fejlődése egyre szélesebb rést nyit az ollóban a szakképzés során használt tananyag relevanciája és a gyakorlatban elvárt tudás között. A fiatalok olyan ismeretek birtokába jutnak, amelyek alig érintenek a mindennapi munka valós igényeit. Mindezek ellenére van remény, hiszen léteznek ígéretes kezdeményezések, de jelenleg ezek még nem elegendők a helyzet jelentős javításához.

A frissen végzett fiatal szakácsok körében egyre gyakoribb a motiválatlanság, és a szezonális munka során már nem meglepő az egymillió forintos bér sem, hiszen a tehetségeket megfizetik. Azonban fontos észrevenni, hogy nem mindenki kiváló szakember; sokan sztároknak képzelik magukat. Szerintem az érdemel ennyit, aki valóban ért a mesterségéhez. Ha valaki nem tud egy egyszerű hagymát felszelni, bélszínt sütni, vagy hatékonyan irányítani egy konyhát, annak nem lenne szabad a sztárgázsiért harcolnia. Az igazi szakértelem és elhivatottság a siker kulcsa.

- szögezte le a balatoni séf.

Megszólalt a cikkben Tóth Gergely, a CE Plaza Hotel tulajdonos is. Ő azt mondja, az irreális bérigények elsősorban a szezonális helyeken merülnek fel, de azzal az olyan éven át nyitva tartó szállodák is találkoznak, hogy ezek a szezonális helyek elszívják a munkaerőt.

Szikra Gabriella, a fonyódi Konyhám 365 séfje, egyetértett az előző hozzászólók véleményével. Úgy látja, hogy a jelentkezők által megfogalmazott órabérek olyan magasak, hogy azok már nem illeszkednek az üzlet gazdasági kereteihez.

Manapság egyre nehezebb megfelelő munkaerőt találni a vendéglátásban. A tudás és a tapasztalat hiánya mellett sokan azt hallják, hogy ebben az ágazatban jól lehet keresni, ezért brutális órabéreket kérnek. Jelenleg az alap napi órabér 3-3500 forint körül mozog, de a jelentkezők gyakran legalább 40-50 ezer forintot szeretnének keresni egy napra, ráadásul a szállás költségeit is elvárják. Régebben nem volt ilyen helyzet, és én sem kapok szállást, amikor Pestre megyek dolgozni. Nem értem, miért gondolják sokan, hogy ha itt dolgoznak, akkor a család egész nyaralni jöhet.

„Tedd különlegessé a szövegedet!” – javasolta.

"A hír, hogy jól lehet keresni, gyakran elfeledteti az emberekkel, hogy a sikerhez kemény munka is szükséges. Ha valaki családot szeretne alapítani és a hétvégéit is szabadon szeretné tölteni, érdemes másfajta munkalehetőségek után néznie. A Balaton környékén a nyári időszakban két hónapnyi intenzív munka vár a dolgozókra, és ez különösen nehéz helyzetet jelent, ha egy friss munkavállaló érkezik, aki még tapasztalattal sem rendelkezik, de mindent azonnal elvár."

Nemrégiben bejelentettük, hogy a Balaton partján debütál a világ első tücsökfagyija, miközben megnyílt az ország legnagyobb prémium szállodája is.

Related posts