Fedezd fel az új tájfajta paradicsomot, amely a befőzők igazi kedvencévé válik! | Vidékünk színes kincsei

A paradicsom súlya akár fél kilogrammra is nőhet, ami igazán figyelemre méltó!
A korábbi évekhez hasonlóan idén is nagy munkába fogott az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) csapata, hogy májusban bio paradicsompalánták kerülhessenek a vásárlókhoz.
Április 22-én, a Föld napján egy új tájfajtával üzennek a biológiai sokféleség megőrzéséért. Kutatótevékenységük egyik eredményeként, immáron hetedik éve munkálkodnak azon, hogy minél több hobbikertész és háztáji gazdálkodó ültethesse el kertjében a méltán népszerű, hazai tájfajta paradicsompalántákat.
Most különösen érdemes figyelniük azoknak, akik az előző években beszerzett palántákból már kifejlesztették saját tájfajtáikat a kertjükben. Idén különleges újdonság vár ránk az üzletekben: bemutatkozik a Herencsényi tájfajta paradicsom, amely új színt vihet a termesztésbe!
Nincs is csodálatosabb, mint amikor a saját kis kertünkből frissen szedett, zamatos paradicsomot fogyaszthatunk a reggeli szendvics vagy egy ízletes rántotta kíséretében. Az illata és íze egyaránt felébreszti az érzékeket, és egyedülálló élményt nyújt a nap kezdetén.
Ugyanakkor az elmúlt években egyre nagyobb divatja lett a házi paradicsomlevek és szószok, vagy akár a házi ketchup készítésének is, amihez érdemes a szaporább, nagyobb termésű fajtákat beszerezni.
Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet és a Lidl Magyarország áruházlánc már hetedik éve dolgozik együtt, hogy a hazai tájfajta paradicsompalánták széles körben hozzáférhetővé váljanak. E partnerség célja, hogy a diszkontlánc támogassa a helyi termelőket, megőrizze a biodiverzitást, és népszerűsítse a fenntartható gazdálkodás elveit. Az együttműködés nem csupán gazdasági, hanem környezeti szempontból is jelentős előnyöket kínál, hozzájárulva a fenntartható jövő építéséhez.
Idén a Nemzeti Fajtajegyzékbe újonnan felvett Herencsényi, befőző típusú tájfajta paradicsom is felkerül az áruházlánc polcaira, hogy a gondos eltevésnek köszönhetően, egész télen egészséges, tápanyagokban gazdag, ízletes paradicsomlevet ihasson és paradicsomszószt ehessen a család.
Érdemes belevágni, hiszen ez a különleges tájfajta lenyűgöző, lédús gyümölcseivel igazi ízélményt nyújt. Frissen fogyasztva garantáltan a család egyik legkedveltebb csemegéjévé válik!
A zsámboki Orsiherba Biokert március óta fáradhatatlanul foglalkozik a májusban a boltok polcaira kerülő biopalántákkal. Az évről évre népszerű Máriapócsi koktél tájfajta mellett a Herencsényi is helyet kapott, hogy minden vásárló megtalálhassa a szívének legkedvesebb növényt a saját kertjébe. A folyamatosan termő koktélparadicsom tökéletes választás a kertbarátok számára, mivel ideális környezetet teremt a friss zöldségek élvezetére.
Robosztus szára és gyors növekedése révén ez a növény tökéletes választás a kezdő kertészek számára, hiszen gombabetegségekkel szembeni kiemelkedő ellenállósága mellett folyamatos termést biztosít. Koktél méretű bogyói ideálisak friss fogyasztásra, így garantáltan színesítik a nyári gyümölcsöket. A fajta üde, fiatalos édessége, vonzó illata és szemet gyönyörködtető formája pedig nélkülözhetetlen alapanyaggá válik a nyári és őszi ételekben.
A paradicsom tájfajták termesztésének számos előnye rejlik, melyek közül az egyik legizgalmasabb az a gazdag szín-, íz- és formaváltozatosság, amellyel megajándékoznak minket. Ezek a különleges fajták nem csupán ízletesek, hanem lehetőséget is biztosítanak arra, hogy saját magunk gyűjtsük be a magokat, és a következő évben már a saját nevelésű palántáinkat ültethessük el. A tájfajták olyan populációk, amelyek a természetes és az emberi szelekció eredményeként alakultak ki, és magjaik elvetésével megőrizhetjük a széles genetikai sokféleséget, amely a kultúrnövények alapját képezi. Ezen kívül a hazai kertészeti örökség értékes darabjait is megőrizzük, miközben alkalmazkodni tudunk a folyamatosan változó környezeti kihívásokhoz.
Ez a növény akár másfél-két méter magasságra is felkúszik, és közepes növekedési üteme mellett erős szárakkal rendelkezik, amelyek folyamatosan hoznak hónaljhajtásokat az érés kezdetéig. Mivel a termések átlagosan elérhetik a fél kilogrammot, célszerű a növényt támrendszerre vezetni, valamint két szárra metszeni a maximális hozam érdekében.
A fejlett palánták kiültetését követően a virágzási időszak általában június közepére vagy végére tehető. Ezt követően a szabadföldön a gyümölcs érésének első jelei július végén mutatkoznak, míg a fő érési időszak augusztus közepére esik. A növény megfelelő ápolása kulcsfontosságú; ha a környezeti feltételek nem ideálisak, a virágok lehullhatnak. A termés lapított gömb formájú, jelentős méretével és vékony héjával tűnik ki, ami egyrészt kiválóan alkalmas befőzésre, másrészt viszont könnyen repedéshez is vezethet.
Száraz időszakban a repedések szépen beforrnak, így nem jelentenek problémát a paradicsom felhasználásakor. Nedves időjárás esetén azonban érdemes óvatosnak lenni, mivel a megrepedt bogyók könnyen rothadásnak indulhatnak.
A Herencsényi tájfajta paradicsomját rendkívül óvatosan kell a rekeszekbe elhelyezni, és fontos, hogy egy sorban tároljuk őket, mivel a gyümölcsök érzékenyek a nyomódásra. A puha és lédús termések védelme érdekében ez különösen lényeges. Javasolt a szedés után azonnal elfogyasztani vagy feldolgozni a friss ízélmény érdekében. Ha a termesztési körülmények optimálisak (például megfelelő ültetési távolságok, támaszték biztosítása és jól szellőző lombozat), akkor a növények jól bírják a fitoftóra és a paradicsom alternáriás betegségét is.
Íme 11 egyszerű trükk, hogy a paradicsom bőségesen teremjen, a befőzési szezonra pedig mutatunk 13+1 egyszerű ötletet.