Vagy rajonganak érte, vagy éppen ellenkezőleg, megvetik – ez az étel mindenkit érzelmekkel tölti el, és senki sem marad közömbös iránta.


Ez a megosztó finomság több mint egyszerű sajt - valódi gasztronómiai élmény.

Ha van egy étel, ami valóban megosztja az embereket, az kétségtelenül a kéksajt. Vannak, akik a rajongás határáig imádják, míg mások már a puszta említésekor is hátrálnak. De mi rejlik ebben a különleges, penésszel borított ínycsiklandóságban? Miért vált egyesek számára gasztronómiai csodává, míg mások elborzadva tekintenek rá, és még a megkóstolásától is irtóznak?

A kéksajt varázsa a nemespenészben rejlik. A Penicillium roqueforti nevű gomba adja meg a sajt jellegzetes márványos erezetét és gazdag, földes aromáját. Az érlelési folyamat során rozsdamentes acéltűkkel átszurkálják a sajtot, lehetővé téve, hogy a levegő behatoljon a belső rétegekbe, ezzel elősegítve a penész fejlődését. Az eredmény egy lágy, morzsalékos és enyhén csípős ízvilágú sajt, amelyet nehéz lenne bármilyen más ízhez hasonlítani.

A Penicillium roqueforti gomba adja meg a sajtok jellegzetes, márványos mintázatát - Forrás: Pixabay

De vajon honnan származik ez a gasztronómiai csoda?

A legenda szerint minden egy elbűvölő lánnyal kezdődött. Egy ifjú pásztor Roquefort városában kenyérrel és sajttal indult a legelőre, de amikor meglátott egy szép lányt, az ételt egy barlangban hagyta, és csak hónapokkal később tért vissza - ahol meglepődve tapasztalta, hogy a sajt kék penésszel átszőve, különleges ízvilágra tett szert. Így született meg a Roquefort, a kéksajtok "királynője".

A kéksajtok világa valóban lenyűgöző és sokszínű:

A francia Roquefort juhtejből készül, és természetes barlangokban érlelik. Ízvilága sós és fanyar, igazán karakteres, ami minden falatban különleges élményt nyújt.

* Az olasz Gorgonzola tehéntejből készül, fiatalon lágy és krémes, érlelve viszont erőteljes és csípős.

A Stilton, az angol sajtkultúra egyik gyöngyszeme, egy karakteres, mégis diszkrét ízvilágú tehénsajt, amelynek morzsalékos állaga tökéletes kísérője lehet egy csésze dió vagy érett körte. Az ízek harmonikus egyensúlya különleges élményt nyújt a gasztronómák számára.

A dán kéksajt egy igazi ízbomba, amelynek sós és intenzív karaktere szinte sokkolja az érzékeket – ez a sajt már csak a legelkötelezettebb ínyencek számára készült.

Bár sokan távolságtartással szemlélik, a kéksajt valójában egy igazi kulináris kincs. Ha egy ízlésesen kiválasztott borral, friss gyümölcsökkel vagy akár mézzel kombinálod, teljesen új ízélmények várnak rád. Talán itt az ideje, hogy te is merészen felfedezd ezt a különleges ízvilágot!

Forrás: vince.hu

Related posts